Pour continuer en français...

Evolutieve sectie

Evasions Poétiques / Poëtische ontwijkingen

In 2019 correspondeerden de leerlingen van de 4e middelbare school van het Frans Fischer Instituut tijdens een schrijfworkshop met gedetineerden van de Andenne-gevangenis. Ze namen ook deel aan geluids- en fotocreatieworkshops. Ze uitten zich ook door te tekenen en te illustreren. 

Ontdek het resultaat van deze correspondentie in deze collectie teksten, tekeningen, foto's en (andere) geluidsimpressies van de gevangeniswereld.

En volg deze link om te luisteren naar hun geluidscreatie.

INSIDE OUT theaterproject in de gevangenis van Andenne
Compagnie Buissonière/Helmo Esas

Een terugblik op de theatervoorstelling van maart 2019 in de gevangenis van Andenne, in het kader van een project "theater in de gevangenis" dat wordt beheerd door de Compagnie Buissonnière. Dit jaar hebben HELMo ESAS-studenten een show opgezet met gevangenen van de groep "Théâtre Prison d'Andenne". Dit was een gelegenheid om het resultaat van deze "theater"-workshops en dit samenwerkingsproces te laten zien aan een publiek buiten de gevangenis.

De gepresenteerde show, getiteld "Bestemming: Dit is niet Disney Land! ", was een collectieve en theatrale creatie rond het thema veiligheid.

Het was een creatief project dat werd uitgevoerd in een plaats van opsluiting met veel problemen en doelstellingen! Getuigenissen in beeld!

Escapades

Gedurende 4 maanden, elke week, kwamen 9 gevangenen van de Bosgevangenis samen om twee concerten te organiseren.

De eerste vond plaats in de gevangenis van Vorst voor een publiek van gevangenen, gevangenismanagement en journalisten. De tweede, in het Koninklijk Conservatorium van Brussel voor een honderdtal personen.  De 9 gedetineerden voerden alle nodige stappen uit voor de organisatie van de concerten: de muzikale keuzes, de verdeling van het budget, het ontwerp van de affiche en de uiteindelijke keuze ervan, de ontmoeting van de professionals...  

Het programma van de concerten wordt gevormd dankzij de smaak van de deelnemers, op basis van hun stemmen en hun argumenten over de stukken die hen tijdens de wekelijkse workshops worden voorgesteld.  De workshops worden mede mogelijk gemaakt door Patrick de Clerck, oprichter van de vzw Music Projects For Brussels, tevens componist en organisator van klassieke muziekevenementen, en door Amandine Jansen, projectmanager bij SLAJ-V, een dienst voor Brusselse gevangenen.  In overeenstemming met het beheer van de Vorstgevangenis konden sommige gevangenen met verlof het concert in het Brusselse Conservatorium bijwonen. 

Het concert in de Vorstgevangenis was een intens moment. De musici konden zeggen dat ze nog nooit zo'n intense luisterervaring hadden meegemaakt, terwijl de gevangenen en gasten die avond in Vorst aanwezig waren, in de ban waren van dit unieke moment in de gevangenis.

Bij hun vrijlating krijgen de gevangenen die deelnemen aan de workshops automatisch een betaalde, voltijdse stage van 2 maanden in de technische en productieteams van BOZAR.